0182-534466 Elke zaterdag geopend!
Locatie
Vuurdoornlaan
Vuurdoornlaan 2
2803 BB, Gouda
Alleen PIN
Locatie
Brokken & Zo XXL
Burg. van Reenensingel 109
2803 PA, Gouda

Vlooien-, teken- en wormenbestrijding

Waarom moet ik mijn huisdieren behandelen tegen parasieten?

 • Er kunnen ziektes ontstaan door de parasiet (oa bij worminfecties)
 • Soms is een hond of kat allergisch voor vlooien (geeft ernstige huidklachten)
 • De parasiet kan nare infectieziektes overbrengen (oa via teken en muggen)
 • Kinderen en volwassen mensen kunnen besmet raken met wormen
 • Huisdieren kunnen (indirect) bloedarmoede krijgen door parasieten (teek en vlo)

Welk middel moet ik kiezen?

Iedreen wil zijn hond, kat of konijn zo goed mogelijk beschermen tegen parasieten. Maar er zijn zo ontzettend veel producten op de markt waardoor mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien.  Want:

 • Welk middel werkt het beste?
 • Mag mijn huisdier dit middel wel hebben ? Denk aan dracht, leeftijd en gewicht
 • Ik heb een Collie- achtige, mag hij dit middel wel hebben?
 • Wat als u een baby of jonge kinderen in huis hebt?
 • Hoe lang  werkt het middel eigenlijk?
 • Is het middel ook geschikt in het buitenland (waar andere ziektes heersen)
 • Welke middelen kan je tegelijk geven? (en welke niet!)

In onze kliniek hebben wij voor uw huisdier een speciale selectie aan middelen voor u samen gesteld.

Bij onze middelen vindt u:

 • De beste werking
 • Veiligheid voor de gezondheid van uw dier, van jong tot oud
 • Een ruime keuze in toedieningsmogelijkheid (pil, spot on, kauwtablet of band)
 • Geschikte middelen als u kinderen jonger dan 2 jaar heeft
 • Een op maat gesneden advies door onze paraveterinairen en dierenartsen

Ontwormingsadvies hond en kat:

 • Kittens op de leeftijd van 3, 5 en 7 en 9 weken
 • Pups op de leeftijd van 2, 4, 6, 8 weken
 • Moederdier tegelijk ontwormen met de zogende kittens of pups
 • Van 3 tot 6 maanden leeftijd: 1 x per maand
 • Vanaf 6 maanden: 4 x per jaar
 • Dieren die prooidieren, rauw vlees of slakken eten: vaker dan 4 x per jaar ontwormen
 • Dieren die in Noord-of Zuid Oost Nederland wonen of komen moeten maandelijks ontwormd worden i.v.m. de vossenlintworm
 • Bij buitenlandreis met uw huisdier: advies op maat!

Zeer uitgebreide en onafhankelijke informatie kunt u ook vinden op www.ontwormen.nu en Ontwormingsdiagram 20 06 2016 (PDF)

Kauwtabletten voor de hond tegen teken en vlooien

De kauwtabletten zijn zeer geschikt voor mensen met (zeer) jonge kinderen, er hoeft geen middel aan de buitenkant van de hond aangebracht te worden. Er bestaan kauwtabletten die 12 weken werken en we hebben een product dat 1 maand werkzaam is. Dit product adviseren wij alleen als uw hond niet naar het buitenland gaat.

Smakelijke tabletten tegen wormen bij hond en kat

Vanwege het gezondheidsrisico voor mens en dier, veroorzaakt door maag-darmwormen, adviseren wij om uw volwassen huisdier 4 x per jaar te ontwormen. Als u naar het buitenland gaat met uw huisdier is er een afwijkend ontwormingsadvies in verband met de vossenlintworm , hartwormen en longwormen. Sommige tabletten mogen ook gegeven worden bij dracht of lactatie. Bij Collie-achtigen moet een advies op maat gegeven worden.

Spot on tegen wormen 

Sommige dieren (katten) eten niet spontaan de smakelijke ontwormingstabletten op en laten zich ook niet "pillen" door de baas. Voor deze groep katten is er een mooie oplossing: een pipet in de nek (spot on) tegen alle wormsoorten. Ook dit middel is veilig tijdens dracht en zogen.

Een ander mooi spot on product tegen wormen werkt ook tegen vlooien en mijten. Het is beschikbaar voor de hond, de kat en het konijn. Het is een uiteerst veilig middel en mag ook aan Collie-achtigen gegeven worden. Wij zetten het veel in beide opgroeiende dieren. Het mag al gegeven worden vanaf de leeftijd van 6 weken. Een bijkomend voordeel van deze spot on pipet is dat deze ook werkzaam tegen de hartworm, een buitenlandse wormsoort die door muggen overgebrscht wordt.

Pasta tegen wormen

Voor de zeer jonge dieren adviseren wij een ontwormingspasta. De pasta is nauwkeurig te doseren en prettig toe te dienen bij hele jonge pups en kittens. Ook is het middel geschikt voor Collie- achtigen.

Spot on tegen vlooien en teken bij de hond

Het voordeel van onze spot on producten uit deze categorie is, dat de middelen naast een tekendodende ook een - werende werking hebben. Bij deze middelen is het bijna niet mogelijk dat een teek een nare infectieziekte op uw hond kan overbrengen. Dit laatste is vooral van belang als u met uw hond naar het buitenland gaat. In het buitenland kan uw hond infectieziektes oplopen, die door teken worden overgebracht, die dodelijk kunnen zijn voor uw hond (Babesia en Ehrlichia). Zandvliegen, die ook geweerd worden door deze spot on druppels, kunnen de chronische aandoening Leishmania overbrengen.

De werkingsduur van de spot on formulering tegen teken en vlooien is maximaal 4 weken en de behandeling moet dus tijdig herhaald worden als uw huisdier langere tijd in het buitenland verblijft.

Spot on tegen vlooien en teken bij de kat

Alle middelen tegen teken bij de hond zijn giftig voor de kat! Hierdoor is er een beperkter scala beschikbaar aan middelen tegen teken bij de kat. Gelukkig krijgen katten bijna geen nare infectieziektes door teken. De problemen die de teken veroorzaken zijn vooral ontstekingen in de huid van de kat en heel soms wordt er een ziekte overgebracht die oa bloedarmoede geeft bij de kat. De meeste mensen behandelen hun kat niet standaard tegen teken (wel tegen vlooien en wormen) maar wel als een kat regelmatig met teken thuis komt.

Band tegen teken, muggen en zandvlieg bij de hond

Slechts 1 middel werkt wel 5 maanden tegen teken, muggen en de zandvlieg en dat is een speciale band. Deze band is ideaal voor mensen die langere tijd met hun hond in het buitenland verblijven of voor honden die in een omgeving wonen waar erg veel teken zitten.

Spot on tegen vlooien (hond en kat)

De spot on druppels tegen vlooien die wij in onze kliniek verkopen, hebben tevens een omgevingswerking. Dit betekent dat het middel niet alleen de volwassen vlo doodt maar het heeft ook een zogenaamde larvicide werking: larvenstadia in de omgeving (vacht) worden ook gedood. Dat laatste is belangrijk want realiseer u dat een volwassen vlo wel honderden eitjes kan leggen waarvan een deel in de vacht verdwijnt en het andere deel in de omgeving (uw huis).

Tabletten tegen vlooien (hond en kat)

Deze tabletten zijn weer heel geschikt voor mensen met (zeer) jonge kinderen of voor dieren die niet goed tegen bandjes of pipetten kunnen (jeuk). De pillen werken razend snel en zijn een uitkomst voor mensen die echt kampen met een vlooienplaag in huis en op de huisdieren. Ook dit middel heeft een vlo-en eidodende werking en is erg geschikt voor dieren met een vlooienalllergie.

Omgevingsspray tegen vlooien (eitjes, larven en poppen)

Zoals gezegd: bij de bestrijding tegen vlooien moeten we ook de omgeving aanpakken. Slechts 5 % van de vlooien bevindt zich op uw huisdier! De overige 95 % van de vlooienbesmetting wordt gevormd door eitjes, larven en poppen in de omgeving. Als de vlooiendruk hoogvis, adviseren wij u om naast een goede vlooienbestrijding op uw huisdier, ook uw huis (plinten, kleden, vloerbedekkking, banken, manden) te behandelen. Er is slechts 1 spray op de markt die een langdurige werking heeft en naast de volwassen vlooien ook vlooienlarven doodt waardoor de ontwikkeling van nieuwe vlooien geremd wordt. Realiseer u dat het "popstadium" van de vlo, wel 1.5 jaar in de omgeving kan overleven en dat u dus jaren in de vlooien kan zitten als u geen goede aanpak hanteert.