0182-534466 Elke zaterdag geopend!
Locatie
Vuurdoornlaan
Vuurdoornlaan 2
2803 BB, Gouda
Alleen PIN
Locatie
Brokken & Zo XXL
Burg. van Reenensingel 109
2803 PA, Gouda

Tandheelkunde

Tandheelkunde en problemen in de mondholte

Problemen aan het gebit of in de mondholte komen ontzettend vaak voor bij onze huisdieren! Alle dieren die in onze kliniek voor de jaarlijkse vaccinatie komen, worden tijdens het lichamelijk onderzoek ook grondig in de mondholte bekeken. Tijdens de Maand van het Gebit , altijd in de maand februari, kunt u daarnaast ook nog gratis het gebit van uw huisdier laten onderzoeken door 1 van onze paraveterinairen.

Vaak heeft u als huisdiereigenaar helemaal niet door dat uw huisdier een probleem heeft aan het gebit of het tandvlees: de meeste honden en katten eten gewoon door ook al hebben ze ernstige gebitsproblemen! Pas als wij de bek openen om het gebit goed te inspecteren, komen de problemen pas aan het licht.

Welke symptomen zien we thuis (soms) bij gebits-/mondholte problemen?

 • Het dier stinkt uit de bek
 • Meer moeite met eten of kauwen aan 1 kant
 • Kwijlen
 • Met de snoet over de grond wrijven
 • Pijnlijk of gevoelig aan de bek of met het openen van de bek
 • Gewichtsverlies
 • Zwelling onder het oog
 • Rood tandvlees
 • Geen koud water willen drinken
 • Konijnen stoppen vaak wel helemaal met eten en hebben vaak een natte bek

Maar nogmaals: vaak merkt u thuis niet veel afwijkends. En dat is opmerkelijk als je zelf bedenkt hoe pijnlijk een ontstoken kies kan zijn!

Welke problemen komen het vaakst voor?

 • Tandplak (fase 1)
 • Tandsteen (fase 2)
 • Ontsteking van het tandvlees (gingivitis) (fase 3)
 • Zeer ernstige gingivitis met terug getrokken tandvlees daardoor
 • Kieswortelontstekingen en parodontitis (fase 4): nu zijn ook de steunweefsels en de wortels van de tanden of de kiezen aangetast

Wat is tandplak eigenlijk?

Tandplak is een kleverig laagje op het oppervlak van de kronen (het deel van een tand of kies dat boven het tandvlees uitsteekt) bedekt. In de tandplak zitten ontelbare bacteriën die een ontsteking kunnen geven van het tandvlees (gingivitis) en calcium en fosfor uit het speeksel. Als de tandplak lang genoeg aanwezig is, zal deze overgaan in tandsteen. Als de gingivitis niet op tijd behandeld wordt kan deze overgaan in de al eerder genoemde en erg pijnlijke, parodontitis. Een parodontitis kan niet meer genezen in tegenstelling tot een gingivitis. Daarom is preventie van tandplakvorming ontzettend belangrijk!

Wat kunt u voor uw huisdier doen?

DAGELIJKS POETSEN IS HET ALLERBELANGRIJKSTE!

 • Poets elke dag, na het laatste eetmoment, het gebit van uw huisdier
 • Begin op jonge leeftijd met poetsen en maak het "leuk" (gebruik de eerste keren bijvoorbeeld smeerworst met het poetsen)
 • Zorg voor een goede borstel en tandpasta, onze assistente adviseert u graag. Een zachte peutertandenborstel is zeer geschikt
 • Poets niet te hard, lichte druk is voldoende
 • Geef "tandreinigende" kauwstaven of botten
 • Geef uw huisdier droge brokken die voldoende groot zijn.
 • Geef uw huisdier een speciaal gebits-dieet. De brokken van deze zogenaamde dental diëten zijn extra groot en de brokken reinigen de tanden en kiezen als het ware tijdens het kauwen. Deze diëten verkruimelen nauwelijks dus er blijven veel minder voedselresten achter op het gebit, na de maaltijd.

Wat kunnen wij voor uw huisdier betekenen?

 • Een professionele gebitsreiniging (inclusief polijsten)
 • Het maken van dentale röntgenfoto’s
 • Het trekken van tanden en of kiezen
 • Het nemen van biopten bij afwijkend weefsel in de mondholte
 • Het operatief verwijderen van afwijkend weefsel in de mondholte
 • Doorsturen naar een oncoloog in geval van tumoren in de mondholte
 • Ook voor het plaatsen van beugels of kronen sturen wij u graag door naar een specialist op dit gebied

Hoe gaat het in zijn werk?

Alle hierboven genoemde zaken kunnen wij alleen uitvoeren als uw huisdier onder narcose is. Zelfs het rustigste huisdier zal niet vrijwillig een uur met zijn bek open in een stoel gaan liggen. Een huisdier moet dus altijd nuchter zijn op de dag van de behandeling (de avond ervoor voor het laatst gegeten, water onbeperkt aanbieden). Tijdens de narcose krijgt uw huisdier een tracheotube (buisje in de luchtpijp) zodat er geen water en stukjes tandsteen in de luchtpijp van uw huisdier kan stromen. De dieren worden warm gehouden tijdens de behandeling omdat zij door de narcose ( en de water gekoelde highspeed boor) kunnen afkoelen. Ook krijgen de dieren extra zuurstof toegediend.

Een zeer veel voorkomende behandeling in onze kliniek is een gebitsreiniging bij hond of kat. Allereerst wordt het gebit en het tandvlees gespoeld met water en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt met handinstrumentarium het aanwezige tandsteen verwijderd. Hierna wordt er gereinigd met speciale ultrasone apparatuur via hoge frequentie trillingen van het apparaat, verwijderd. Na het reinigen van het gebit worden de elementen zorgvuldig gepolijst. Als een huisdier alleen maar een gingivitis heeft, kan het tandvlees nog totaal herstellen na een grondige gebitsreiniging.

Tijdens het onderzoek (onder narcose) van de mondholte blijkt vaak dat er naast tandplaque en tandsteen ook ernstiger problemen spelen. Soms blijkt een kies zo erg aangetast te zijn of los te zitten, dat deze getrokken moet worden.

Allereerst gaan wij daarom tijdens en na de reiniging het gebit nader onderzoeken met een zogenaamde pocketsonde: dit is een puntig instrument met een millimeter verdeling waarmee we de diepte kunnen meten van eventuele pockets en glazuurbeschadigingen. Een pocket is een ruimte tussen de wortel van de kies of de tand en het kaakbot. In deze pockets hoopt zich tandsteen en tandplak op. Het kaakbot gaat hierdoor steeds erger ontsteken en de tand of kies gaat los zitten en kan er zelfs uitvallen.

Een andere manier om nauwkeurig vast te stellen hoe het met eventuele pocketvorming staat, is het maken van dentale röntgenfoto’s. In onze kliniek beschikken wij over hoogwaardige dentale röntgenapparatuur, een onmisbaar apparaat voor goede diagnostiek. De ontwikkeling van de foto's gaat razendsnel waardoor de narcosetijd voor het dier niet onnodig verlengd wordt. Ook is de röntgenstralenbelasting minimaal voor uw huisdier.

Door het onderzoek met de sonde en de digitale röntgendiagnostiek kan het nodig zijn dat er 1 of meerdere elementen getrokken moeten worden. Wij proberen altijd tijdens dezelfde behandeling deze extracties uit te voeren.

Als de behandeling te langdurig is voor de patiënt wordt deze soms in meerdere sessies uitgevoerd (bijvoorbeeld als het totale gebit van een huisdier getrokken moet worden).

Tandhalslaesie of FORL bij de kat

FORL staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies, een hele mond vol! Deze aandoening is erg frustrerend voor dier, eigenaar en dierenarts. De tanden en de kiezen worden aangetast op de overgang van de tandkroon en de tandwortel. Tandoplossende cellen (odontoclasten) breken het tandweefsel af. Soms zie je letterlijk een gat zitten in tand of kies. Als het gat tot aan de zenuwholte reikt heeft de kat erg veel pijn. . Ook voor de diagnostiek van deze aandoening zijn goede dentale röntgenfoto’s onontbeerlijk.

Tandheelkundige dierenartsen doen al jaren onderzoek naar de oorzaak en de therapie bij deze aandoening maar helaas bestaan er nog veel onduidelijkheden over FORL. De enige therapie is het trekken (extraheren) van de aangetaste tanden of kiezen. Het trekken van de elementen vereist een goede tandheelkundige dierenarts, goed materiaal en geduld. Wij voeren dagelijks tandheelkundige ingrepen uit in onze kliniek!

Ook al probeert een katteneigenaar het gebit na de behandeling zo goed mogelijk schoon te houden, de ziekte is progressief: na verloop van tijd zullen steeds meer kiezen en tanden aangetast worden.

Om u enigszins gerust te stellen: veel katten hebben enorm veel baat bij het trekken van (delen van) het gebit. Wij hebben talloze katten in onze kliniek behandeld die nauwelijks nog tanden en kiezen in de mondholte hebben maar zich veel beter voelen dan in de periode voor de extracties.

Overige problemen in de mondholte

 • Soms blijkt dat de oorzaak van slecht eten of stinken uit de bek niet veroorzaakt wordt door een probleem van het gebit maar door een andere aandoening van de mondholte.
 • 6-7% van alle tumoren bij de hond en de kat zitten in de mondholte! Omdat de mondholte vaak lastig te onderzoeken/bekijken is door een diereigenaar worden deze tumoren soms pas laat ontdekt. Sommige artsen spreken van een "sluipmoordenaar".
 • Bij de kat zijn bijna 90 % van de mondholte (orale) tumoren kwaadaardig. Bij de hond ligt dit heel anders: het merendeel van de orale tumoren is goedaardig!
 • Om te onderzoeken of een tumor goed-of kwaadaardig is, kunnen wij een biopt nemen. Dit onderzoek gebeurt altijd onder narcose. Ook worden altijd de lymfeklieren in het gebied nader onderzocht en bij twijfel gebiopteerd. De patholoog beoordeelt wat voor tumor het is en of het gezwel goed-of kwaadaardig is. De meeste goedaardige.
 • tumoren zijn goed te verwijderen en hebben een goede prognose.

Een aantal vormen van kwaadaardige tumoren in en rond de mondholte zijn (zeer) goed te behandelen. Wij sturen u graag door naar een dierenarts-oncoloog.