0182-534466 Elke zaterdag geopend!
Locatie
Vuurdoornlaan
Vuurdoornlaan 2
2803 BB, Gouda
Alleen PIN
Locatie
Brokken & Zo XXL
Burg. van Reenensingel 109
2803 PA, Gouda

Interne ziektes & oncologie

De diergeneeskunde van de inwendige ziektes bij kleine huisdieren beslaat een enorm groot gebied. Daarom is de kennis over interne diergeneeskunde ontzettend belangrijk. In onze kliniek volgen alle dierenartsen ontzettend veel nascholing op dit deelgebied. De interne geneeskunde is altijd volop in beweging en moet zorgvuldig bijgehouden worden. Daarnaast investeren wij veel in goede onderzoeksapparatuur (o.a. röntgen, echo en bloedanalyse) en sturen wij de externe onderzoeken naar de beste laboratoria. Ook hebben wij regelmatig overleg met specialisten interne geneeskunde over uw huisdier.

Ziektes van de volgende organen vallen onder de inwendige ziekten

 • Ziektes van de keel en de neus en de luchtpijp (bv kennelhoest bij de hond)
 • Ziektes van de schildklier (te hard werkend bij de kat of te traag bij de hond)
 • Ziektes van de longen en de bronchiën (bv astmatische bronchitis of longontsteking)
 • Ziektes van het hart (bv HCM bij de kat of een lekkende hartklep bij hond of kat)
 • Ziektes van het maagdarmkanaal (bv maagzweren of darmontstekingen)
 • Ziektes van de alvleesklier (bv alvleesklierontsteking en suikerziekte)
 • Ziektes van de lever en de milt (bv tumoren)
 • Ziektes van de nieren (bv chronisch nierfalen bij de kat)
 • Ziektes van de bijnieren (bv ziekte van Cushing en de ziekte van Addison)
 • Ziektes van de blaas (bv blaasstenen of blaasontsteking)
 • Ziektes van de afvoerende urinewegen (bv blaasgruisverstopping bij de kater)
 • Ziekte van de hersenen en het zenuwapparaat (bv hypofysetumor of epilepsie)
 • Ziektes van het bloed of het immuunsysteem ( bv auto immuunziektes of ziektes door buitenlandse parasieten zoals Leishmania)

Welke symptomen kunnen passen bij een inwendige ziekte van uw huisdier?

 • Gewichtsverlies
 • Gewichtstoename ondanks dezelfde hoeveelheid voer en beweging
 • Doffe vacht
 • Meer drinken en meer plassen, buiten de bak plassen
 • Moeilijker plassen of heel vaak kleine plasjes doen, bloed bij de urine, urineverlies
 • Bloedverlies uit de penis, vieze (groen of geel of wit) uitvloeiing uit de vulva
 • Hoesten, snurken, niezen, bloedneus en benauwdheid
 • Verminderd uithoudingsvermogen, flauw vallen en lusteloosheid
 • Slecht eten, overgeven, diarree, buikpijn, slijm of bloed bij de ontlasting
 • Geelzucht of blekere slijmvliezen (goed te zien aan de binnenkant van de lip of bij het oogwit)
 • Epileptische aanvallen
 • Erg nabloeden bij een wondje

Wat kunt u zelf doen?

Als uw huisdier echt ziek is adviseren wij u altijd om een afspraak op de kliniek te maken. Hoe langer een dier ernstig ziek is, des te langer duurt het om het weer beter te krijgen. Een kat kan bovendien bijzonder kort zonder voedsel, na drie dagen niet eten krijgt het lichaam van een kat het al erg moeilijk. Na 5 dagen niet eten kan een kat al leververvetting (lipidose) krijgen, deze leverziekte kan dodelijk aflopen en vooral dikkere katten zijn gevoelig voor deze aandoening.

Temperaturen

De normale lichaamstemperatuur voor een hond en een kat ligt ongeveer tussen de 38.0 -39.0 graden. Door stress kan de temperatuur een paar tienden hoger liggen dan normaal. U kunt voor het temperaturen een gewone digitale thermometer gebruiken. Breng wat vaseline of vette crème aan en breng de thermometer minstens 2 cm in de anus. Neem de tijd, niet doorduwen als het dier even perst. Als u te ondiep zit zult u een ondertemperatuur meten en kunnen we verkeerde conclusies trekken. Gebruik geen oor thermometer, deze is absoluut onbetrouwbaar bij huisdieren!

Wegen

Als u het idee heeft, dat uw huisdier afvalt maar verder geen klachten vertoont adviseren wij u om uw huisdier wekelijks te wegen. Soms kan dit thuis maar als u geen betrouwbare weegschaal heeft of uw hond is te groot, weeg uw dier dan elke week even op de kliniek. Dit geldt ook voor katten: wij hebben hele fijne weegschaaltjes voor katten, konijnen en kleine honden. Het wegen kost uiteraard niets en de assistente legt het gewicht elke week vast in de computer. Als u met een klein huisdier komt om te wegen, bel dan even van tevoren op of maak een online afspraak bij de assistente, dan weet u zeker dat u niet te lang hoeft te wachten.

Noteer dingen thuis

Als u een keer een epileptische aanval heeft gezien bij uw huisdier, wanneer was het en hoe lang duurde de aanval. Heeft uw huisdier soms diarree of geeft hij vaker over dan u gewend bent (dus niet zoals bij een haarbal bij de kat of na gras eten bij een hond), leg dan de frequentie vast. Noteer ook als u op ander voer overgaat en welk voer u eerst gaf en welk dieet uw huisdier nu krijgt. Hou bij wanneer u uw huisdier hebt ontwormd of een middel tegen vlooien of teken hebt gegeven en schrijf ook de naam van de middelen op.

Urine opvangen

Als u een afspraak maakt op de kliniek en uw huisdier drinkt meer of minder dan voorheen of uw huisdier vertoont een afwijkend plasgedrag of uw huisdier is afgevallen, dan zullen wij altijd voorstellen om urine-onderzoek te verrichten. Het is mooi als u zelf thuis al urine verzameld heeft zodat wij meteen aan de slag kunnen! Ook voor controle onderzoeken (bv bij de behandeling van blaasgruis bij de kat) vragen wij u om thuis urine te verzamelen. Maar hoe vang je thuis urine op bij je huisdier? De urine mag maximaal 2 uur oud zijn als het bij ons op de kliniek aangeboden wordt. Bewaar de urine indien nodig, even in de koelkast thuis (wij zijn elke werkdag geopend vanaf 9:00 uur).

Urine opvangen bij de hond:

Het allerliefste onderzoeken we de ochtendurine van de hond. Zorg van tevoren dat u een uitgekookt potje klaar heeft staan (elk plastic of glazen en goed af te sluiten potje is geschikt, als u het maar schoonsopt en uitgekookt heeft met water). Neem een schoon steelpannetje of soeplepel mee naar buiten en lijn de hond kort aan. Zodra de hond gaat plassen, gaat u met een rustige beweging er naartoe en houdt het pannetje of de soeplepel even in de straal. Sommige mensen plakken een soeplepel aan een lange stok of nemen een tweede persoon mee die zich alleen maar richt op het rustig en schoon opvangen van de urine. Het is handig als u thuis alvast een briefje maakt met de naam van u en uw huisdier. Zeg er bij het afgeven even bij of u het potje/bakje weer terug wilt hebben!

Urine opvangen bij de kat:

Als u slechts 1 kat heeft hoeft u het dier niet op te sluiten. Vaak houdt een kat zijn plas enorm lang op als hij in een afgesloten ruimte zit maar als u meerdere katten heeft moet u toch de katten scheiden. Haal al het kattengrit uit de bak en was de bak brandschoon met heet water en een sopje, spoel de bak goed na met schoon water. Vul de bak met speciale korrels van plastic, deze kunt u kopen bij de assistente aan de balie. Zodra u ontdekt dat de kat geplast heeft, zuigt u de urine op met de bijgeleverde pipet. Zwenk de bak goed en roer met de pipet even flink door de urine voordat u gaat opzuigen , dan komen ook eventueel zwaardere delen (blaasgruis!) mee in het monster. Doe de urine snel over in uw uitgekookte potje of bakje en breng de urine naar de kliniek of plaats het in de koelkast totdat u de urine komt brengen.

Als het opvangen van urine thuis echt, echt niet lukt kunt u een afspraak maken voor een dag opname of voor het uitvoeren van een blaaspunctie op de kliniek.

Bij een blaaspunctie prikken wij, meestal onder echobegeleiding, de urineblaas aan. Als de urineblaas van een kat behoorlijk goed gevuld en voelbaar is, kunnen wij zonder echo de urineblaas aanprikken. De kat voelt er gelukkig bijna niets van.

Een blaaspunctie bij kat en hond is sowieso een must als we steriel urine willen verkrijgen. Dit laatste is nodig als we een bacteriologisch onderzoek willen instellen van de urine. De urine wordt dan opgestuurd naar een laboratorium waar een kweek wordt ingezet. Er wordt onderzocht of er bacteriën groeien in de blaas en zo ja welke bacterie dit is en voor welk antibioticum de bacterie wel of niet gevoelig is. De uitslag van dit onderzoek duurt gemiddeld een week.

Van alle urineonderzoeken die wij zelf uitvoeren op de kliniek hebt u bijna altijd nog dezelfde dag de uitslag. Wij onderzoeken onder andere: het soortelijk gewicht (maat voor concentrerend vermogen van de nieren), of er eiwit in de urine zit, wat de zuurgraad is van de urine, of er bloed of suiker in de urine zit en we voeren een sediment-onderzoek uit om de urine te checken op witte bloedcellen, bacteriën , rode bloedcellen, kristallen (blaasgruis) en epitheelcellen van de nieren of de afvoerende urinewegen.

Als je kijkt naar de symptomen die voor kunnen komen bij een inwendige ziekte van een huisdier en die symptomen combineert met het feit, dat een huisdier niet kan praten (hij kan niet zeggen of hij hoofdpijn heeft, of plassen zeer doet, of hij een misselijkheidsgevoel heeft, gevoeliger in de rug is tijdens het poepen, pijnlijk op de borst is, pijnscheuten voelt tijdens een loopsheid, jeuk aan zijn snoet krijgt als hij aan die bepaalde plant ruikt enz enz) dan is het logisch dat we vaak over moeten gaan tot aanvullend onderzoek om tot een goede diagnose te komen. Vaak is dat een bloedonderzoek, een röntgenfoto, een biopt name en of een echo. Heel soms is er dan nog geen diagnose te stellen en kan er een MRI of CT scan gemaakt worden, een endoscopie of een kijkoperatie. Dit alles in overleg met u, gezien de kosten van de onderzoeken en eventuele therapie, de belasting voor uw huisdier, de leeftijd van uw huisdier en de prognose van de mogelijke aandoening.

Kanker (oncologie) bij kleine huisdieren

Elke inwendige ziekte kan zijn oorsprong hebben in een ontsteking of in sommige organen kunnen hormoonziektes optreden. Maar daarnaast krijgen huisdieren ook regelmatig kanker van de bovengenoemde orgaansystemen (inclusief de huid en het botten-en spierenstelsel). Sterker nog, ongeveer 30 % van alle gezelschapsdieren krijgt , vroeg of laat in zijn leven met kanker te maken. Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak bij huisdieren ouder dan 10 jaar. Onder de noemer kanker vallen zowel goed-als kwaadaardige tumoren. Een vetbult of lipoom is dus ook een vorm van kanker.

Net als bij de mens is kanker iets wat een dier overkomt, je kan er niets aan doen. Echter er zijn wel degelijk een aantal factoren die de kans op (een bepaalde vorm van) kanker kan vergroten. Denk hierbij aan:

 • Leeftijd (hoe ouder een dier hoe groter de kans op kanker wordt)
 • Erfelijkheid (bij sommige rassen komt kanker vaker voor, bv bij de Boxer)
 • Hormoonhuishouding (niet of laat gesteriliseerde teven hebben veen meer kans op borstkanker dan jong gesteriliseerde teven)
 • Lichaamsgewicht (hoe vetter een hond hoe meer kans op de vorming van lipomen.
 • Zonlicht (katten met witte oren en neus hebben meer kans op plaveiselcarcinomen)
 • Kankerverwekkende stoffen in de omgeving (roken in de buurt van uw huisdier)

Het is zaak om bij het ontdekken van een bult/dikte van uw huisdier, snel een afspraak te maken op de kliniek. De dikte kan een bloeduitstorting, ontsteking, cyste of verstopte talgklier zijn maar ook het begin van een tumor. Indien nodig kunnen wij dan een biopt nemen met een dunne naald en kunnen dit weefsel na kleuring onder de microscoop bekijken. Bij enige twijfel sturen wij het biopt altijd in naar een patholoog-specialist. Deze uitslag duurt gemiddeld 5 dagen. Als de uitslag onduidelijk is of we willen meer informatie hebben over de tumor, maken we een groter biopt van de tumor. Dit weefselbiopt wordt altijd onder narcose uitgevoerd want dit is te pijnlijk voor het dier in tegenstelling tot het nemen van een dunne naald biopt. Soms is het nodig om aanvullende röntgenfoto’s te maken om te achterhalen of er ook uitzaaiingen zijn in borst- of buikholte. En soms is er aanvullend bloedonderzoek nodig. Afhankelijk van alle uitslagen gaan we samen met u overleggen wat het beste is voor uw huisdier.

Net als bij de mens zijn er ook allerlei vormen van kanker die we niet aan de buitenkant van het huisdier kunnen zien. Soms ontdekken wij tijdens het lichamelijk onderzoek van uw huisdier tijdens de jaarlijkse enting, dat er iets niet goed is. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk, dat u jaarlijks uw (oudere) huisdier na laat kijken! Als wij tijdens het lichamelijk onderzoek de volgende zaken ontdekken, raden wij vaak aanvullend onderzoek aan:

 • Uw huisdier is veel te veel afgevallen
 • Uw huisdier drinkt en plast veel meer dan voorheen
 • U meldt dat uw huisdier veel meer hoest of kortademig is
 • Het uithoudingsvermogen is in korte tijd achteruit gegaan
 • Wij voelen een dikte of zeer gevoelige plek in de buik bij buikpalpatie
 • De lymfeklieren zijn (sterk) opgezet
 • De kleur van de slijmvliezen is afwijkend (te bleek)
 • Een van de botten is duidelijk verdikt
 • Wij ontdekken een gezwel in de bek

Deze afwijkingen kunnen maar hoeven niet te wijzen op het aanwezig zijn van kanker. Ook in deze gevallen zullen wij nader onderzoek (urine-, bloed-, röntgen en echo onderzoek en indien nodig het nemen van biopten) adviseren om tot een juiste diagnose te komen. Ook nu weer geldt: hoe eerder we weten of het dier wel of geen kanker heeft, des te groter is de kans op genezing of een acceptabele kwaliteit van leven.

Veel mensen schrikken enorm als ze de diagnose kanker krijgen bij hun huisdier. Het goede nieuws echter is, dat de kennis en mogelijkheden bij de behandeling van kanker bij huisdieren , de laatste 20 jaar enorm verbeterd zijn. In onze kliniek behandelen wij dagelijks dieren met kanker en sturen wij, als uw dier intensieve behandeling nodig heeft, uw huisdier graag door naar een specialist oncoloog of een kliniek voor tweedelijns oncologie. Genezing is niet altijd mogelijk maar vaak wel een stabiele situatie met zo min mogelijk pijn.

Als uw huisdier verzekerd is, informeer dan van tevoren goed naar de voorwaarden betreffende de behandelingen bij kanker.