0182-534466 Elke zaterdag geopend!
Locatie
Vuurdoornlaan
Vuurdoornlaan 2
2803 BB, Gouda
Alleen PIN
Locatie
Brokken & Zo XXL
Burg. van Reenensingel 109
2803 PA, Gouda

Echografie en rontgenonderzoek

Röntgenonderzoek

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te doen bij een huisdier in de vorm van röntgenfoto’s. Röntgendiagnostiek geeft een schat aan informatie en kan ons helpen om vast te stellen wat uw huisdier precies heeft.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Het maken van röntgenfoto’s gebeurt in principe overdag. In overleg kan de eigenaar bij het onderzoek aanwezig zijn en soms (bijvoorbeeld bij zwangerschap eigenaar) worden de foto's door twee medewerkers van de kliniek gemaakt. De meeste dieren hebben geen narcoseroesje nodig voor dit onderzoek. Als een dier erg nerveus is of zeer pijnlijk, is het verstandig om het dier wel een beetje slaperig te maken. Wij adviseren de meeste diereigenaren dan ook om hun huisdier voor de zekerheid nuchter te houden die dag (geen eten, wel water).

Soms passen we een extra techniek toe en maken zogenaamde röntgen contrastfoto's. Met deze techniek kunnen we bijvoorbeeld bepaalde blaasproblemen beter onderzoeken.

Echografie

Net als bij de mens kan je sommige structuren in het lichaam beter onderzoeken met behulp van echo onderzoek en het is natuurlijk de methode om een eventuele dracht vast te stellen! Met onze verfijnde echo apparatuur kunnen wij onderzoeken of er afwijkingen aanwezig zijn in de organen.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Ook de echografische onderzoeken in onze kliniek vinden overdag plaats. Voor dit onderzoek is zelden narcose nodig en in overleg kunt u tijdens het onderzoek aanwezig zijn. We moeten wel wat haartjes wegscheren en echo gel aanbrengen om een mooi beeld te krijgen. Bij echografie worden er namelijk geluidsgolven (ongevaarlijk voor mens en dier) het lichaam ingestuurd. De ultrasone golven worden door de verschillende weefsels en organen weerkaatst en omgezet in echobeeld op de monitor. De lucht in de vacht van een huisdier blokkeert de geluidsgolven en daarom moeten we de vacht wat wegscheren.

Drachtecho

Om te controleren of een hond of kat drachtig is kan er vanaf de 28-ste dag na de dekking een drachtecho uitgevoerd worden. We kunnen tussen de 28 en 34 dagen van de dracht, via een echo behoorlijk goed bepalen hoeveel pups of kittens er verwacht kunnen worden. Zodra het aantal boven de 7 ligt wordt het lastig maar u weet in ieder geval dat u een flink nest kunt verwachten! Ook kunnen we goed de hartactie van de kleintjes beoordelen.

Echo van de buik

Om (kleinere) afwijkingen in de buik te diagnosticeren geeft een echo vaak meer duidelijkheid . We kunnen verfijnder eventuele afwijkingen aan de nieren, de bijnieren, de lever, de galblaas, de alvleesklier, urineblaas, de baarmoeder en de darmen zien. Indien nodig kunnen we een punctie doen via de buik met een naald, via echobegeleiding. We kunnen dus precies zien waar we prikken. De dieren voelen er gelukkig bijna niets van. Als we een blaaspunctie uitvoeren is het belangrijk dat de blaas redelijk tot goed gevuld is met urine. Een hond of een kat mag daarom tot minstens drie uur voor het onderzoek, niet geplast hebben.

Echo van het hart

Net als bij de mens is echo-onderzoek van hart niet meer weg te denken in de diergeneeskunde. Bij dit onderzoek krijgt de patiënt zeker geen narcose maar er moeten wel weer wat haren weggeschoren worden op de borstkas.

Wanneer adviseren wij een hartecho?

  • Met het luisteren (ausculteren) van het hart horen wij een hartruis
  • Het ritme van het hart is afwijkend of de hartslag is (extreem) hoog. Dan wordt er ook altijd een ECG gemaakt
  • Het hart is (veel) te groot op röntgenfoto’s
  • Fokdieren waarvan we willen weten of ze geen erfelijke hartafwijking hebben

Een hartecho geeft veel informatie over de werking van het hart, de grootte van de kamers en de boezems kan worden bepaald, de beweging van de hartkleppen kan worden beoordeeld (sluiten de kleppen wel goed en zijn ze verdikt of van normale grootte?). Via een hartecho kan er gekeken worden of er vocht in het hartzakje zit en eventuele tumoren kunnen via echo-onderzoek worden opgespoord. Met kleurendoppler onderzoek kunnen de bloedstromen goed worden waargenomen. Zo kunnen er eventuele lekkages, vernauwingen of shunts (afwijkende verbindingen).

Het maken van goede hartecho's is echt specialistenwerk! In onze kliniek voeren wij basis hartecho's uit maar voor uitgebreide echografie van het hart sturen wij al onze patiënten door naar (o.a.) specialist Hans Garretsen in de Meern.