0182-534466 Elke zaterdag geopend!
Locatie
Vuurdoornlaan
Vuurdoornlaan 2
2803 BB, Gouda
Alleen PIN
Locatie
Brokken & Zo XXL
Burg. van Reenensingel 109
2803 PA, Gouda

Castratie en sterilisatie

De meeste diereigenaren willen geen nestje met hun huisdier en laten daarom hun huisdier steriliseren of castreren.

Sterilisatie teef

Honden worden rond de leeftijd van 6 maanden geslachtsrijp. Een teef wordt dan loops en verliest gedurende 3 weken bloed uit de vulva.

Als een teef gesteriliseerd is, wordt zij niet meer loops of schijnzwanger. Andere voordelen van een sterilisatie zijn: een sterk verminderde kans op mammatumoren (borstkanker) bij jong steriliseren, de teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen (komt regelmatig voor bij de oudere, niet gesteriliseerde teef) en de kans op het krijgen van suikerziekte is minder groot.

Zijn er dan geen nadelen?

Helaas wel. De grotere hondenrassen hebben iets meer kans op urineverlies op oudere leeftijd. Gelukkig is dit met medicatie goed te behandelen.

De kans op vetzucht neemt iets toe, maar als u uw hond na de sterilisatie iets minder eten aanbiedt dan voorheen zal de hond niet of nauwelijks aankomen. Verder hebben langharige rassen iets meer kans op een wat pluizige of zachtere vacht dan voorheen.

Beste tijdstip van sterilisatie

Wij raden aan om uw hond te laten steriliseren vanaf de leeftijd van 6 maanden. Voor de grote rassen is het raadzaam (maar geen must) om de teef 1 x loops te laten worden en 3 maanden na de eerste dag van de loopsheid is het ideale moment van opereren. Honden die zwaarder zijn dan 10 kg herstellen sneller van de operatie als zij via een kijkoperatie (laparoscopie) gesteriliseerd worden.

Castratie reu

Het castreren van een reu kent geen standaard medisch voordeel zoals bij de teef. U moet dus goed overwegen of het wel nodig is om uw reu te laten castreren.

De meest voorkomende redenen voor het castreren van een reu zijn

  • Dominante agressie
  • Rijden op mensen, honden en speelgoed
  • Weglopen/uitbreken door verliefdheid (loopse teven in de omgeving)
  • Verlies van groengele druppels uit de penis

Medische reden

  • tumor van de testikel
  • tumoren rond de anus
  • bepaalde prostaataandoeningen

De nadelen bij de castratie van de reu bestaan vooral uit vetzucht en soms een pluizige, vlokkerige vacht bij langharige rassen.

Sterilisatie poes

Voor de poes ligt het ideale tijdstip van steriliseren rond de leeftijd van 6 maanden. De poes is dan al behoorlijk volgroeid en meestal nog net niet krols geweest. Ook voor de poes geldt dat als zij jong gesteriliseerd wordt, zij een minimale kans heeft op het ontwikkelen van borstkanker op oudere leeftijd. Bij de poes is borstkanker meestal kwaadaardig. Ook kan de poes geen baarmoederontsteking meer krijgen.

Het grootste nadeel van een sterilisatie bij de poes is vooral de toegenomen aanleg voor dik worden. Ook bij de poes geldt: geef na de operatie wat minder eten en blijf de poes stimuleren te bewegen.

Castratie kater

De meeste katers worden bij ons gecastreerd rond de leeftijd van 6 maanden. Zij kunnen zich dan niet meer voortplanten en de kans op sproeien (territorium afbakenen) is minimaal. Ook voor hun geldt: verklein de dagelijkse hoeveelheid voer met ongeveer 10 % en uw kater blijft op een gezond gewicht!

Als uw poes of kater nog niet gechipt is kunt u gebruik maken van onze speciale chipactie: 25% korting op de dag van de operatie! Een bijkomend voordeel is dat uw huisdier onder narcose is en niets voelt van het plaatsen van de chip.