0182-534466 Elke zaterdag geopend!
Locatie
Vuurdoornlaan
Vuurdoornlaan 2
2803 BB, Gouda
Alleen PIN
Locatie
Brokken & Zo XXL
Burg. van Reenensingel 109
2803 PA, Gouda

Bloed-, urine- en ontlasting onderzoek

Waarom nader onderzoek?

Om tot een goede diagnose te komen is het vaak nodig om, naast een goede anamnese (het vraaggesprek tussen dierenarts en eigenaar van het dier over de klachten van de patiënt) en een grondig lichamelijk onderzoek ook nog aanvullend onderzoek te verrichten. Vaak beginnen we dan met bloed- en urineonderzoek. Bij diarreeklachten wordt er soms ook ontlasting onderzoek uitgevoerd.

Soms voeren we bloed- en urine onderzoek uit om te kijken hoe het verloop van de ziekte is (bijvoorbeeld bij chronisch nierfalen van de kat) of om te checken of de behandeling aanslaat (bijvoorbeeld bij de behandeling van een te hardwerkende schildklier bij de kat of bij verschillende oorzaken van bloedarmoede).

Veel voorkomend is ook het volgen van een suikerziektepatiënt via bloedonderzoek. Eigenaren worden door ons intensief begeleid bij de behandeling van hun hond of kat en kunnen op termijn zelf ook thuis, het suikergehalte in het bloed controleren van hun huisdier.

Een veel voorkomende reden voor het uitvoeren van ontlastingonderzoek is de verdenking op een parasitaire infectie. Het bekendste voorbeeld hiervan is een worminfectie en deze is simpel te behandelen met het juiste wormmiddel in de juiste dosering en de juiste frequentie. Onze paraveterinairen kunnen u een advies op maat geven voor uw huisdier om wormen te bestrijden.

Ontlastingonderzoek (o.a. op Giardia)

Giardia is een andere parasiet die we regelmatig aantreffen bij de (jonge) kat en hond. De dieren kunnen besmet worden met Giardia door een huisgenoot (mensen kunnen ook ziek worden van Giardia). Maar een hond of kat kan ook besmet raken door eitjes (oöcysten) die op uitlaatveldjes en in tuinen liggen en die op die manier opgenomen worden.

Niet elk dier dat besmet is met Giardia wordt er ziek van. Vooral jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand kunnen echt klachten krijgen van de parasiet. Meestal bestaan de klachten uit diarree maar soms gaan de besmette dieren ook braken.

De parasiet is goed te bestrijden maar het is wel belangrijk, dat er met het juiste middel behandeld wordt, met de juiste tussentijd. Ook moet er extra hygiënisch gewerkt worden (direct ontlasting uit de kattenbak verwijderen) en is het verstandig om een besmet dier goed te wassen. Een kat zal dit niet altijd erg prettig vinden maar het wassen is wel erg effectief om de eitjes van de Giardia te verwijderen uit de vacht.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Urine-onderzoek

U kunt thuis (bij de kat) of tijdens de wandeling (bij uw hond) urine opvangen. De urine moet na het verzamelen in een schoon buisje of potje bewaard worden. U kunt het potje van tevoren even uitkoken (leg het potje in een pannetje met water en breng het water aan de kook, haal na enige tijd het uitgekookte potje uit het water).

Via onze paraveterinairen kunt u tips krijgen om urine te verzamelen. Voor de meeste onderzoeken mag de urine niet ouder dan 2 uur zijn! Plaats voor de zekerheid de door u opgevangen urine in de koelkast. Gekoelde urine is langer geschikt voor onderzoek.

Als het opvangen van urine bij uw kat echt niet lukt dan kunt u een afspraak via de assistente maken voor een dagopname. Zodra wij voldoende urine van uw kat verzameld hebben mag uw kat lekker weer naar huis.

Urinekweek

Soms moet er steriel urine afgenomen worden bij een huisdier. Dit onderzoek voeren wij uit om te onderzoeken of er een bacterie in de urinewegen zit en zo ja welke bacterie het is en voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is. Voor dit onderzoek is altijd een afspraak op de kliniek nodig. Bij de kat kunnen wij als de blaas genoeg gevuld is een punctie doen via de buikwand. De dieren hoeven hiervoor niet onder narcose en voelen er bijna niets van. De blaas moet wel genoeg gevuld zijn dus soms nemen wij de katten even op om de urineblaas de tijd te geven om zich voldoende te vullen.

Bij de hond kunnen we meestal niet zomaar een urinepunctie verrichten en voeren wij een punctie uit onder begeleiding van ons echoapparaat. We kunnen dan exact bepalen waar de blaas zich bevindt en precies op de juiste plaats de urineblaas aanprikken om steriel urine te verzamelen.

Het kweken van eventuele bacteriën neemt altijd meerdere dagen in beslag en de uitslag laat meestal een week op zich wachten. Als de klachten zeer ernstig zijn (bloed bij de urine, heel vaak kleine beetjes plassen bij de hond, bacteriën in de urine zichtbaar onder de microscoop) stellen wij vaak wel een behandeling met antibiotica in afwachting van de uitslag.

Bloedonderzoek

Voor de meeste bloedonderzoeken moet een huisdier nuchter zijn (wel water maar minstens 10 uur geen eten voorafgaande aan de bloedafname). Als het niet nodig is, dat uw huisdier nuchter komt voor bloedonderzoek zal de assistente dit vermelden bij het maken van de afspraak (bijvoorbeeld bij controle van de schildklierfunctie bij de kat). Omdat de meeste huisdieren het geen pretje vinden om niet te ontbijten voeren wij de meeste bloedonderzoeken uit in de ochtend tussen 9.00 en 10.00 uur. Doorgaans nemen onze paraveterinairen het bloed af bij uw huisdier, zij zijn hiervoor speciaal opgeleid.

Voor het afnemen van het bloed is het nodig dat wij wat haartjes wegscheren bij uw huisdier. We nemen het bloed af uit een voorpoot of uit de hals. Voor uw huisdier is het fijn als u er even bij blijft, ter geruststelling. Als wij bloed afnemen uit een voorpootje wordt er soms even een stuwbandje aangelegd zodat wij het bloedvat gemakkelijker kunnen vinden. In een enkel geval (kat) is een huisdier zo gestrest door het bloed afnemen dat een lichte sedatie (narcose) nodig is maar gelukkig lukt het meestal zonder een roesje.

Ontlasting onderzoek

Voor het onderzoek op de ontlasting van uw huisdier kunt u het beste "zo vers mogelijke ontlasting" aanleveren. U kunt de ontlasting na het verzamelen weer het beste overdoen in een schoon (eventueel uitgekookt) potje. Bij het onderzoek op Giardia raden wij aan om drie dagen achtereen ontlasting te verzamelen. De parasieten worden namelijk niet continue uitgescheiden en door het driedaagse faeces onderzoek vergroten we de kans op het aantreffen van de parasiet als uw huisdier besmet is met Giardia.

Wanneer heb ik de uitslag van het laboratoriumonderzoek?

Verreweg de meeste bloedonderzoeken kunnen wij in ons eigen laboratorium uitvoeren. Meestal hebt u binnen 24 uur al de uitslag! Ook de meeste urineonderzoeken voeren wij uit in ons eigen lab en is de uitslag vaak dezelfde dag nog bekend.

Een Giardiatest is altijd dezelfde dag nog bekend. Verteringsonderzoeken op ontlasting sturen wij in naar een extern lab en daarvan is de uitslag meestal binnen 5 dagen bekend. Enkele bloedtesten worden uitgevoerd in externe, specialistische laboratoria. De uitslag van deze onderzoeken duurt vaak maximaal 1 week.