Dermatologie

Een van de meest voorkomende aandoeningen bij kleine huisdieren zijn huidproblemen. Omdat de huid en de vacht van een huisdier zichtbaar zijn voor een diereigenaar, worden huidziektes ook snel ontdekt. Dat is prettig want sommige huidaandoeningen bij hond en kat hebben een langdurig onderzoeksprotocol nodig om tot een goede diagnose en behandeling te komen. Hoe eerder wij een dier aangeboden krijgen des te beter kunnen wij uw huisdier helpen!

Een hond met heel weinig vacht vanwege een huidprobleemWelke symptomen zien wij vaak bij huidaandoeningen?

  • Jeuk
  • Likken aan de pootjes
  • Korstjes of ontstekingen in de huid
  • Hotspots
  • Haaruitval en kaalheid
  • Schilferende vacht
  • Stinkende vacht
  • Schudden met de oren
  • Verkleuring van de huid (rood of zwart)
  • Verdikking van de huid
  • Tumoren van de huid of de weefsels onder huid

Het overgrote deel van dieren met huidklachten die aangeboden worden in onze kliniek, heeft jeuk. Jeuk is ontzettend naar voor een huisdier. De dieren hebben een gevoelige huid door de jeuk en ze zijn vaak minder happy. Mensen die zelf ernstige huidklachten hebben zeggen wel eens: jeuk is erger dan pijn!

Een kat die krabtDe meest voorkomende oorzaken voor huidproblemen bij de hond en de kat zijn:

  • Parasitaire aandoeningen
  • Bacteriële huidaandoeningen
  • Allergische huidaandoeningen
  • Huidschimmels en gisten
  • Hormonale huidaandoeningen
  • Tumoren en eosinofiel granuloomcomplex
  • Auto immune huidaandoeningen

De volgende zaken voeren wij, indien nodig, uit:

  • Oppervlakkig huidafkrabsel (o.a. voor onderzoek op oor- en vachtmijten)
  • Diep huidafkrabsel (o.a. voor onderzoek op Demodex en Scabiës=schurft)
  • Stofmonster als vachtmijt niet gevonden wordt in oppervlakkig huidafkrabsel
  • Maken van een trichogram (zijn de haren eraf gevallen of toch door bijten/likken losgelaten?)
  • Plakbandpreparaat (vachtmijten, luizen, vlooien en gisten)
  • Cytologisch onderzoek (microscopisch onderzoek na kleuring huidafkrabsel)
  • Bacteriologisch onderzoek (bij sommige huidontstekingen)
  • Eliminatiedieet (speciale test bij verdenking op voedselallergie)
  • Huidbiopten (operatief stukje huid verwijderen voor pathologisch onderzoek)
  • Bloedonderzoek (bv bij verdenking op een "buitenlandziekte" , hormonale ziekte, auto immuunziekte of erfelijke huidaandoeningen)
  • Allergietest

Twee mopshondjes met allergieënAllergie bij de hond

Allergieën vormen bij de hond de grootste groep van dermatologische problemen en daarom besteden wij hier extra aandacht aan. Een allergie is een overgevoeligheid tegen stoffen (allergenen) die op zichzelf niet schadelijk zijn. Bekende allergenen zijn: uitwerpselen van huisstofmijt, plantenpollenkorrels, huidschilfers van andere dieren (inclusief de mens!) of voedselbestanddelen. Het immuunsysteem van allergische honden reageert veel te sterk op de binnengekregen allergenen. Door deze overmatige reactie van het immuunsysteem krijgt de hond jeuk en soms ook diarree.

Bij een vlooienallergie reageert het afweersysteem van de hond veel te sterk op eiwitten uit het vlooienspeeksel en de hond krijgt enorme jeuk! De jeuk ontstaat soms zomaar uit het niets (prikmoment van de vlo) en de honden bijten en likken zich een ongeluk. Zo ontstaat gemakkelijk een zogenaamde hotspot. In korte tijd kunnen ze kale plekken op de onderrug en in liezen krijgen. De klachten kunnen zich verder uit gaan breiden naar de kop en de poten.

Soms vinden we geen vlooien tijdens het onderzoek bij een huisdier terwijl het dier wel degelijk een vlooienallergie kan hebben! De hond kan namelijk net een vlo weg gelikt hebben! Een allergietest geeft altijd uitsluitsel maar is meestal niet nodig. In onze kliniek kunt u van de assistente een advies op maat krijgen voor uw huisdier(en) en omgeving om uw dier met vlooienallergie 100% vlo vrij te maken en te houden.

  • Voedselallergie bij de hond
  • Symptomen bij voedselallergie
  • Diagnose voedselallergie
  • Therapie en prognose voedselallergie
  • Atopie bij de hond
  • Symptomen atopie hond
  • Behandeling atopie
  • Jeukremmers

Voedselallergie bij de hond

Voedselallergie bij de hond

Het is ook mogelijk dat uw hond veel te heftig reageert op een bepaald bestanddeel (eiwit) uit de voeding. Hierdoor kunnen naast jeuk ook maagdarmklachten ontstaan.

Symptomen bij voedselallergie

Symptomen bij voedselallergie

De huidklachten die optreden bij een voedselallergie zijn uiteraard niet seizoensgebonden zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij een pollenallergie. De jeuk treedt het vaakst op aan de poten, de oksels, de liezen, de kop (oren!) en de romp. Eigenlijk kan de hond dus overal tegelijk jeuk hebben maar heel soms heeft een hond met een voedselallergie alleen maar terugkerende oorontstekingen! In een later stadium krijgen de honden vaak huidinfecties met gisten en bacteriën. Dan is de huid op verschillende plaatsen vaak ook verdikt en kalend en hebben de honden een andere, sterkere lichaamsgeur.

Minder vaak hebben de honden last van diarree of misselijkheid, deze honden verliezen vaak ook gewicht omdat hun eetlust minder wordt en ze voedingsstoffen verliezen door de diarree en het braken. De honden zijn door al deze klachten ook vaak minder vrolijk.

De meeste honden ontwikkelen vaak al op vrij jonge leeftijd de eerste klachten van de voedselallergie. Eenmaal allergisch voor een bepaald bestanddeel dan blijft het dier zijn hele leven allergisch voor deze stof.

Diagnose voedselallergie

Een hond en kat die bij elkaar liggenDiagnose voedselallergie

Om erachter te komen of uw hond een voedselallergie heeft, is er maar één oplossing: de hond moet minstens acht weken lang een streng dieet volgen en mag in die periode alleen maar water drinken (dus geen karnemelk, melk of andere vloeistoffen).

Het speciale dieet kan op twee manieren aangeboden worden:

  1. U gaat zelf koken en u biedt een eiwitsoort aan die uw hond nog nooit gegeten heeft (bijvoorbeeld paarden- of struisvogelvlees).
  2. U geeft de hond een kant- en klaar dieet wat of gehydrolyseerd (eiwitten zijn in hele kleine stukjes geknipt) is of een dieetvoeder op basis van een unieke eiwitbron. Gebruik hierbij uitsluitend diëten die door ons worden voorgeschreven! Hypoallergene diëten van de dierenspeciaalzaak zijn vaak van uitstekende kwaliteit maar niet geschikt als eliminatiedieet. Deze diëten geef je pas na het eliminatiedieet als blijkt dat uw hond een voedselallergie heeft.

Therapie en prognose voedselallergie

Therapie en prognose voedselallergie

Als na het eliminatiedieet blijkt, dat uw huisdier een voedselallergie heeft, gaan wij samen met u op zoek naar een geschikt en smakelijk dieet. Als we het geschikte dieet hebben gevonden en u (en uw omgeving) de discipline heeft om de hond alleen zijn speciale dieet voor te schotelen, kan uw hond zijn hele leven zonder jeuk en diarree door het leven! Als het goed gaat op het nieuwe dieet hebben wij zelfs speciale treats op basis van unieke eiwitbronnen waarmee u uw hond zo nu en dan lekker kunt verwennen.

Atopie bij de hond

Atopie bij de hond

Zoals eerder gezegd bestaat ongeveer 30% van de allergieën bij de hond uit atopie: de hond is dan allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt of voor pollen. De ziekte heeft een erfelijke basis maar ook omgevingsfactoren (wel of geen vloerbedekking, wel of geen planten en bomen in de buurt, stress, luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur) spelen een rol bij het tot uiting komen van de allergische symptomen.

Symptomen atopie hond

Een hond met een laken op zijn hoofdSymptomen atopie hond

Bij driekwart van de atopische honden zien wij de eerste klachten verschijnen tussen het eerste en het derde levensjaar. Bij bepaalde rassen komt vaker atopie voor dan bij andere rassen zoals bij de Labrador, Labradoodle en de Golden Retriever, de Franse, de Amerikaanse en de Engelse Bulldog, de Shih-Tzu en de Duitse Herder.

Een hond met atopie heeft altijd jeuk! De huid is vaak schilferig, rood, kalend, verdikt (olifantshuid) of vertoont korstjes en zelfs diepe ontstekingen. De jeuk is vaak het ergst aan de poten, de liezen, de oksels, het gebied rond de anus en rond de ogen en de snoet. In een later stadium gaan de honden vaak een sterke geur vertonen en soms hebben ze hotspots.

Honden met atopie hebben een verminderde barrièrefunctie (beschermende functie) van de huid. De huid wordt hierdoor gemakkelijker doorlaatbaar voor allergenen en gifstoffen van bacteriën en gisten. De hond gaat steeds meer krabben en de huid raakt steeds geïrriteerder en ontstoken.

Behandeling atopie

Behandeling atopie

Een zeer elegante manier om atopie te behandelen is het toepassen van desensibilisatie. Er wordt speciaal voor de allergie van uw hond een injectievloeistof gemaakt waar de extracten in zitten van de allergenen waarvoor uw hond overgevoelig is. Met desensibilisatie wordt het immuunsysteem weer op weg geholpen om niet direct met een afweer reactie te reageren als het lichaam van de hond met de stoffen waarvoor hij allergisch is, in contact komt. Wij leren u om zelf thuis de prikjes bij uw hond toe te dienen!

Na 8 maanden , als het flesje bijna op is, maken wij met u de balans op: zijn de klachten verdwenen/verminderd of niet. Bij 30-40 % van de honden slaat de therapie helaas niet of onvoldoende aan. Dan heeft het geen zin om verder te gaan met desensibiliseren. Maar voor 60-70 % van de honden is desensibiliseren wel de oplossing! U moet er wel gedurende het hele leven van uw hond mee doorgaan (1 prikje per maand).

Jeukremmers

Jeukremmers

Helaas hebben sommige honden toch levenslang medicatie nodig om de jeuk te onderdrukken. Zeer bekend, maar niet zonder bijwerkingen, zijn corticosteroïden. Een ander middel wat zeer effectief is bij atopie, is cyclosporine. 

Bron: Allergiepoli voor honden (Medisch Centrum voor Dieren, Amsterdam)

stethoscope
Terug naar alle behandelingen